Хирургични маски не помагат срещу мръсния въздух
Експерти препоръчват система от кодове при замърсяване
Публикувана: 17 Jan 2020 | 11:37

Преди няколко дни нивата на серен диоксид в Перник бяха силно завишени, а из цялата страна хората са задушавани от мръсен въздух. Хората се опитват да се справят с проблема по различни начини. Кои обаче са най-рисковите групи от населението и работят ли методите за предпазване?

 

"За разлика от фините прахови частици, серният диоксид е газ, той не може да бъде спрян с маска или шалче. При чувствителните хора той може да предизвика спазъм на дихателните пътища, кашлица", обяснява пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БНТ, цитиран от dnes.bg

 

По думите му в групите на чувствителните хора влизат деца до 5-годишна възраст и хора над 65-години.

 

Серният диоксид се отделя основно при горене на въглища, в Перник това е благодарение на факта, че има и топлоцентрала на въглища и в резултат на безветрието, се получи концентрация на този газ, обясни д-р Симидчиев.

 

По думите му, при концентрация на серен диоксид не трябва да се излиза навън и не трябва да се диша твърде дълбоко. Газовете предизвикат оплаквания в момента, когато дишаме, но там няма такава дългосрочна вреда като при фините прахови частици, обясни д-р Симидчиев.

 

"За въздуха също трябва да има кодове както тези, които обявяваме за времето. В света има такива кодове. Добре е да ги има и у нас - например жълт код, само за чувствителни хора, лилав код - за всички" обяснява д-р Александър Симидчиев.

 

По думите му, властите в Перник са имали добра координация и са информирали хората навреме. Проблемът обаче е в това, че не трябва да се допускат такива случаи, а не да се информираме за тях.

 

"Когато става въпрос за фини прахови частици, сертифицираните маски вършат работа. За това мога да посъветвам хората. Обикновните хирургични маски и шалчета не могат да спрат фините прахови частици", казва експертът.

Коментари ( 0 )