Извозиха 400 тона боклук за 5 дни от „Столипиново”
Публикувана: 28 Mar 2020 | 13:51

Общо около 400 000 килограма боклуци са били изкарани от пловдивския квартал „Столипиново“ в последните пет дни, съобщиха от общинската фирма „Чистота“. Оттам уточниха, че въпреки усилията, ефектът е краткотраен и незаконните сметища се запълвали бързо.

 

Над 289 тона боклук са били събрани от пространството между жилищните блокове 4003 и 4005 на ул. „Сокол“. Именно там – зад блоковете, е и най-голямото незаконно сметище в квартала. Причината е, че от апартаментите на улицата всички мятат боклуците си зад блока и не си правят труда да слизат до долу и да хвърлят сметта в предназначените за целта контейнери.

 

Мащабната акция по почистването на едно от най-замърсените места  в града продължи три дни при пълна мобилизация на техника и екипи. „Има още смет за събиране, но се налага временно да спрем и да изчакаме по-хубаво време, защото техниката ни затъва в калта и не може да стигне до най-проблемните зони”, каза директорът на ОП „Чистота” Николай Георгиев.

 

Освен всичко работниците на „Чистота“ извършват и рутинно почистване на купищата с боклуци, които няколко пъти дневно се образуват около контейнерите за отпадъци. Въпреки периодичните големи акции досега ефектът е краткотраен.

 

 „Нека живеещите тук престанат да изхвърлят боклука си от терасите, защото с условията, които сами създават, застрашават здравето на своите близки и деца, а и на гражданите от другите райони на Пловдив”, призова Георгиев.

 

Той увери, че екипът на „Чистота” изпълнява всички указания на общинския оперативен щаб за засилени противоепидемични мерки в „Столипиново” срещу разпространението на коронавируса, както и заповедите на кмета Здравко Димитров, който се ангажира съвместно с кмета на район „Източен” Иван Стоянов да потърси трайно решение на проблема с хигиената в квартала.

 

По разпореждане на кмета и в събота сутринта сутрин е направена извънредна дезинфекция на всички улици в „Столипиново” и „Шекер махала”. През уикенда с дезинфектант се обработват и основните булеварди в града. В почивните дни мобилни екипи продължават дезинфекцията на заслоните по автобусните спирки.

 

Прочетете още: Жертви и при младите без други болести

Коментари ( 0 )