IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
15:19 | 22 май 2020
Обновен: 00:07 | 25 март 2024

Правят мащабно тестване в Бургас за летния сезон

Ще бъдат осигурени между 3000 и 5000 теста за антитела

По материала работи: Ставри Таргов
Правят мащабно тестване в Бургас за летния сезон

Ще бъде направено мащабно представително и обобщаващо проучване, което да покаже степента на изградения имунитет срещу COVID-19 в Бургас.

 

За целта ще бъдат осигурени между 3000 и 5000 теста за антитела, съобщиха от Общинския оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщава Dnes.bg.

 

Дизайнът и методологията на проучването ще изготвят деканът на Медицинския факултет в Бургас доцент Цветан Велинов и негови колеги. За изпълнението на тази задача е даден едноседмичен срок, тъй като е нужно прецизиране на таргет групите. Същинското тестване ще бъде организирано и проведено от Регионалната здравна инспекция в града през първата половина на юни.

 

Така в началото на летния сезон Бургас ще разполага с едно представително изследване, което да му даде основанието да се рекламира като сигурна дестинация и безопасен за посещение и почивка регион. То ще бъде предоставено и на хората от туристическия бранш, каза кметът Димитър Николов.
Той каза, че подобна реклама в момента си правят много държави и региони в Европа, но само на думи.

 

Мащабното тестване ще покаже колко ефективни са били поредицата от мерки в Бургас и накъде да бъдат насочени усилията при подобни кризи занапред.

 

Настанените в Инфекциозно отделение на УМБАЛ пациенти са трима, всичките са в добро състояние, съобщи директорът на болницата д-р Бойко Миразчийски. Той каза, че очакванията са Бургас скоро да се освободи изцяло от активни случаи.
С днешна дата 1815 са поставените под карантина в областта, 740 в общината.

 

Още новини от страната четете на Dnes.bg

Коментари

Новини Варна