Отлагат ремонт на язовир заради птици
Причината е периода на гнездене на защитени видове
Публикувана: 30 May 2020 | 17:32

Заради гнезденето на защитени видове птици се отлага ремонт и отводняване на язовир "Павел I" край Полски Тръмбеш, съобщиха от РИОСВ-Велико Търново.

 

Експерти на инспекцията са извършили проверка на място, след подаден сигнал от жител на село Павел за ремонт и източване на язовира, което може да създаде потенциална заплаха на гнездящи птици в него.

 

Язовирът се стопанисва от "Държавна консолидационна компания" ЕАД, София. За извършване на ремонтно-възстановителни дейности на язовирната стена и съоръженията към нея през февруари 2020 г. дружеството е провело изискващите се съгласувателни процедури по законовия ред.

 

От проверката на място е констатирано, че е започнало почистване с механизирана техника на отвеждащия канал след преливника.

 

При извършения оглед на водния обект са установени редица защитени гнездящи водолюбиви видове птици - белобуза рибарка, ням лебед, голям гмурец, зеленокрака водна кокошка, както и малък воден бик, и червена чапла.

 

Дадено е предписание на дружеството започнатите ремонтни дейности и източването на язовира да бъдат отложени до края на размножителния период на гнездящите птици - 15 юли, съобщава Dnes.bg.

 

 

Коментари ( 0 )