Ако вирусът е стълба, ние сме на последното стъпало, обясни математик
Според проф. Николай Витанов сме на края от медицинската част на кризата
Публикувана: 31 May 2020 | 17:35

"Неколкократно съм казвал, че вирусът е като стълба. Ние сме на нейното последно стъпало. Сценарият е стабилен и в момента той е за между 0 и 20 случая на ден. Ние стоим срещу вратата, на която пише: "Край на медицинската част на кризата". Просто трябва да минем през нея”. Това заяви пред Нова тв математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Той посочи, че пикът на коронавируса у нас е бил покрай Великден. "След което случаите започнаха да намаляват. Това се дължи на факта, че в България развитието на епидемията не следва класическия сценарий на нарастване", разясни математикът.

 

Витанов подчерта, че е възможно разрастване на заболеваемостта, ако не се овладеят отделните огнища. "Изтървем ли два клъстера, много бързо може да се окажем в ситуация, в която имаме над 100 заразени на ден. Това обаче сега е под контрол и всички клъстери са установени и изолирани", успокои той.

 

Математикът допълни, че ако се спазват мерките, които са останали, и няма дълги "пасове", епидемията у нас ще свърши по график. "Както казах, тя ще отнеме два и половина до три месеца. Докъм средата на юни броят на заразените ще е вече толкова малък, че няма да представлява проблем", заключи проф. Николай Витанов.

 

Още новини за коронавируса на Dnes.bg

Коментари ( 0 )