IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
10:02 | 31 юли 2020
Обновен: 03:51 | 19 април 2024

Български пробив: Въглен от кайсиева черупка прочиства кръвта от COVID-19

Идеята е метод, използван в токсикологията, да се прилага при по-тежки случаи

По материала работи: Ставри Таргов
Български пробив: Въглен от кайсиева черупка прочиства кръвта от COVID-19

Български учени предлагат нов начин на лечение на Ковид-19. Т. нар. "апаратна детоксикация" като част от интензивната терапия на тежко болни може да ни доближи до победата в борбата срещу вируса.

 

Идеята - метод, използван в токсикологията, да се използва при по-тежки случаи на коронавирус е на доц. д-р Влади Манев, създател на първия у нас Център по клинична имунология.

 

Според доц. Манев интензивната апаратурна тристепенна детоксикация може да даде по-голям шанс за живот и да предотврати стигането до апаратно дишане.

 

"В България, в София имаме ресурс, който в рамките на 1-2 месеца може да се провери и да се види какво работи, до колко работи, с кой метод, при какви пациенти. А септември, октомври, зимата, когато се очаква повишение на смъртността в пъти от сега, ние да я намалим с повече от 50%, това е реално", сподели доцентът.


В основата на лечението е въглен от кайсиеви черупки, който може да задържа Ковид-19 и дори по-малки вируси от него.

 

"Така че преминавайки кръвта през филтър, който съдържа такъв активен въглен, ще задържат не само вирусите, ще се почисти организмът от вирусите, но има вероятност да се намали дозовото натоварване с вируси, хромозомата и други Н-токсини, които убиват организма", каза още Манев.

 

Екип от специалисти ще решава как да бъде лекуван всеки пациент. В рамките на 1 млн. евро могат да се обособят 3,4 такива центрове за апаратурна тристепенна детоксикация, смята доцент Манев.

 

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна