IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:48 | 7 август 2020
Обновен: 03:55 | 19 април 2024

Присадиха сърце и черен дроб на двама българи

Органите са на 25-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт

По материала работи: Ставри Таргов
Присадиха сърце и черен дроб на двама българи

Успешна сърдечна трансплантация беше извършена от екип на университетската болница „Св. Екатерина“. Реципиентът е мъж на 49 години, който досега е бил с изкуствен орган в очакване на подходящ донор.

 

Пациентът е в стабилно общо състояние и се възстановява в лечебното заведение под строг медицински контрол.

 

Екип на болница „Лозенец“ извърши чернодробна трансплантация на 18-годишно момиче. Пациентката е настанена в реанимацията на лечебното заведение, където лекарите следят процесите по възстановяването ѝ.

 

Двете трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, реализирана от екипа на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен. Донор е 25-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, съобщава Dnes.bg.

 

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ изказват към близките на починалия мъж своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация български граждани.

Коментари

Новини Варна