Вицепремиерът Марияна Николова изкачи връх Мусала навръх празника
Искам да призова всички българи да открият есента като възможност за разходки в планината, заяви тя
Публикувана: 22 Sep 2020 | 16:47

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова изкачи връх Мусала в Рила, висок 2925 метра.

 

„На днешния празник 22 септември – Деня на независимостта на България, искам да призова всички българи да открият есента като възможност за разходки в планината и да се насладят на неземната красота, която се разкрива от най-високия връх на Балканите“, заяви министър Николова.

 

По думите ѝ неслучайно върхът е част от инициативата “100 национални туристически обекта”, а лесният достъп го превръща в един от най-изкачваните в страната.

 

Вицепремиерът коментира още, че през есенния сезон разходките в планината са прекрасен начин за почивка и отдих, а България има много какво да предложи в тази насока. Около 30% от територията ни е заета от планини.

 

Те са изключително разнообразни по релеф и предлагат на посетителите богата гама от възможности за почивка, спорт и развлечения. В тях има чудесни условия за туризъм през всички сезони, допълни министър Николова.

 

Тя каза още, че крилата на сезоните са изключително подходящо време за комбиниране на планински преходи с други видове туризъм. Именно с тази цел Министерството на туризма създаде 27-те специализирани туристически маршрута – културно-исторически, винено-кулинарни и балнео- и СПА, за да насърчи туризма във вътрешността на страната.

 

Министър Николова бе придружена от приятели и колеги от министерството, планински водачи и представители на Планинската спасителна служба.

 

Черно море

Коментари ( 0 )