IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
11:25 | 20 февруари 2020
Обновен: 21:39 | 23 февруари 2024

ГЕРБ обвини Радев: Повел полумаргинали, на ръба на крими контингента, на шествие

От управляващата партия настояват държавният глава да се извини

По материала работи: Пламен Янков
ГЕРБ обвини Радев: Повел полумаргинали, на ръба на крими контингента, на шествие

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

 

 

ГЕРБ реагира остро на скандала, който се развихри вчера при почитането на 147-ата годишнина от обесването на Васил Левски в София и обвини президента Румен Радев, че е организирал агитка с полумаргинали на ръба на криминалния контингент, съобщи dnes.bg.


Пред Паметника на Левски вчера стотината души първо аплодираха бурно президента, а след това започнаха да освиркват столичния кмет Йорданка Фандъкова. От речта на Фандъкова не се чу почти нищо, защото бе заглушена от възгласи "Мафия", "Оставка" и "Румен Радев".


Вината за това е на държавния глава, смятат управляващите.

 

"България не е учебна площадка за политически аматьори, нито възможност за осъществяването на лични властови амбиции", скочи в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

 

"Всяка година на 19 февруари отбелязваме смъртта на един от стожерите на българската национална идентичност Васил Левски. На тази трагична дата ние си спомняме неговите завети и вярващи в безсмъртието на неговите идеали свеждаме глави, за да се поклоним пред паметта му. Нито един политик през всичките години от новата ни държавност не се е осмелил да оскверни това свято място, на което Апостолът на свободата даде живота си за свободата България", отсече той.

 

Според Биков обаче вчера за пръв път е била нарушена традицията да се почете паметта на Левски със смирение. Направил го е Радев, като е организирал агитка от средите на БСП, които заедно с наемници и полумаргинали са поругали паметта на Дякона.

 

"Тази безпрецедентна провокация към паметта на Левски беше предвождана от Радев, който събра агиткачджии, които обитават периферията на криминалния контингент. Отговорността за тази срамна акция се носи от Радев, а най-силната реакция беше на хората, които отказаха да се присъединят към шествието, организирано от затъналия в скандали и безпомощност Румен Радев", коментира Биков.

 

Според него на третата година като президент той предлагал единствено пошлост, дребнавост и политическа неграмотност.

 

Президентството се контролира от случайни хора, които са готови да заложат на карта всичко в името на оцеляването си и се е превърнало в инструмент на партийна пропаганда, смята депутатът от ГЕРБ.

 

"Институцията се превърна в инструмент за рушене на дълго изграждани и пазени национални консенсуси. Поругаването на паметта на Левски от страна на Радев е действие, което няма как да бъде подминато с мълчание и разбиране. Радев вчера премина границата, от която няма връщане назад. Той стана тартор на партийна агитка и за ПГ на ГЕРБ той ще остане такъв до края на мандата си. Радев се превърна в разединител на хората, който паразитира върху националната памет, а това е обидно и недопустимо за всички, които искат да живеят в чиста и свята република", обвини Биков.

 

Според него нито една партия, институция или политик нямат право да приватизират, обсебват и поругават българската национална памет.

 

"Настояваме Радев да се извини за този безпрецедентен гаф. Не искаме извинението за себе си, а за всички, които пазят спомена за националните герои. Не бива да позволяваме България да стане заложник на страха, защото цената за противопоставянето на различни групи, самоцелната властова амбиция, ще бъде плащана дълго време от обществото“, отсече Биков.

 

От БСП реагираха на обвиненията на ГЕРБ в защита на държавния глава.

 

Според Драгомир Стойнев в декларацията на ГЕРБ има твърде много гняв. "Не мога да разбера каква е тази ярост и злоба към тази институция с толкова висок рейтинг", призна той.

 

Стойнев посочи, че Радев има право да организира шествия и не е редно ГЕРБ да набеждава участниците в него за маргинали.

 

Според него ГЕРБ насажда раздразнение и омраза, а социалистите искали да я преодолеят.

Коментари

Новини Варна