Прокурори възроптаха срещу искането на Радев за оставка на Гешев
Определиха го разрез с основните конституционни разпоредби
Публикувана: 13 Jul 2020 | 17:09

С декларация прокурорите от Специализираната прокуратура застанаха зад Иван Гешев. Те категорично се противопоставят и на отправеното искане на президента Румен Радев за оставка на главния прокурор.

 

Според тях настояването на Радев влиза в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт.


"Независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в Конституцията на Република България, чрез които се утвърждава демократичната правова държава. Наред с това в ЗСВ изрично е посочено, че съдебната власт е независима държавна власт, която защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, а правосъдието се осъществява в името на народа.

 

При осъществяване на функциите и задълженията си всички прокурори от Специализирана прокуратура се ръководят единствено и само от закона и вътрешното си убеждение, ето защо остро се противопоставяме срещу всички изявления от страна на политически лица, които се опитат да се намесят в работата на прокуратурата и манипулативно да отправят внушения и твърдения за неправомерни действия на магистрати при изпълнение на служебните им задължения", се казва в част от декларацията.

 

Магистратите от Специализираната прокуратура заявяват, че у тях остава съмнението, че призовавайки народа с думите "да изчистим мутрите от прокуратурата", президентът е пристъпил положената клетва.

 

В подкрепа на независимостта на прокуратурата и срещу политическите посегателства срещу нея излязоха и от Камарата на следователите и от Асоциацията на прокурорите.

 

Още новини от страната на Dnes.bg

Коментари ( 0 )