Премиерът Борисов: Независимостта не е даденост, за нейното отстояване се иска решителност и отговорност
Разделението не е било и няма да бъде успешна формула в политиката и събитията отпреди 112 години го доказват
Публикувана: 22 Sep 2020 | 10:17

Премиерът Борисов: Независимостта не е даденост, за нейното отстояване се иска решителност и отговорност

Премиерът Бойко Борисов поздрави българите за днешния празник. Ето какво написа той във фейсбук за Деня на Независимостта:

 

"Отбелязваме 112 години от обявяването на независимостта на България! Брилянтен ход на българската дипломация и политически елит.

 

Пример как с премерени и смели действия се постига една дългоочаквана цел, особено важна за нашето развитие, самочувствие и международно положение.

 

Днес единствено независимите държави могат да отстояват ефективно националния си интерес. Членството в ЕС ни отреди място сред модерните и демократични страни, където гарантирането на свободата и гражданските права е преди всичко останало.

 

Независимостта обаче не е даденост, за нейното отстояване се иска решителност и отговорност.

 

С решителност и отговорност осъществихме редица стратегически проекти в сферата на енергетиката, отбраната и икономиката - които трайно затвърдиха евроатлантическата ни посока на развитие, защитавайки преди всичко българския национален интерес.

 

През 1908 г. всички партийни противоречия и лични амбиции са загърбени заради националния идеал. Целта е постигната, а успехът е за целия народ.

 

И днес хората настояват за икономически и културен напредък и аз съм убеден, че нищо не бива да спъва страната ни по този път. Затова подкрепям всеки глас в тази посока.

 

Но няма да се уморя да казвам, че българският народ е миролюбив народ, че успех се постига с диалог, а не с противопоставяне. Разделението не е било и няма да бъде успешна формула в политиката и събитията отпреди 112 години го доказват.

 

И тогава, и днес единството е това, което трябва да поставяме в основата на всяка национална кауза.

 

Уроците остават и за обществото, и за политическите лидери, съобщава БНТ.

Коментари ( 0 )