IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:59 | 10 май 2017
Обновен: 09:49 | 23 април 2024

Наука: Учени изследват живота на българския пенсионер

Ще разпитвах хората за детството им, работата, образованието...

По материала работи: Юлиян Атанасов
Наука: Учени изследват живота на българския пенсионер

Европейско изследване на мюнхенската организация "Макс планк институти" ще анализира процесите на стареене и живота на българите на 50 и повече години. То ще обхване 2000 души, избрани на случаен принцип, и ще се провежда до септември тази година. Избраните участници ще бъдат посетени в домовете им от представител на социологическа агенция след официално писмо от организаторите. Анкетьорите ще могат да бъдат разпознати чрез идентификационните документи."Всеки може да откаже, но искам да призова по-възрастните да участват, защото за тях липсват данни", обяви пред БНР Екатерина Маркова – българският координатор на проекта от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

 

Проучването се фокусира върху целия живот на анкетираните – детство, родителство, работа и образование, както и условията им на живот след пенсионирането. Европейското изследване ще даде и сведения за някои физиологични особености, като силата на захвата на двете ръце, който е обвързан с предразположеността ни към различни заболявания."Въпросникът ще ни покаже и как човек възприема и запомня списък от думи, които след това трябва да повтори", каза още Екатерина Маркова.Резултатите ще може да се използват за формиране на бъдещата демографска, здравна и пенсионна политика. Данните ще са достъпни за всички догодина.

dnes.bg

 

Четете още: Близо 64 000 четвъртокласници на външното оценяване по БЕЛ утре

Коментари

Новини Варна