За новите пациенти - само най-евтините лекарства
Това предвижда проектонаредба за условията и реда за предписване и отпускане на медикаменти
Публикувана: 23 Apr 2019 | 20:17

Всички новозаболели пациенти да се лекуват с най-евтините лекарства. Това предвижда проектонаредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарства, качена на сайта на здравното министерство, информира БНР.

 

Заради икономии се предвижда принципът на разходоефективност да се прилага за всички лекарства над 30 лева, а целта е икономии на средства. Ще се избира най-евтиното лекарство от сравними терапии, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, без да отчете страничните ефекти, индивидуалните нужди и съобразяването с актуалния статус на пациента.

 

"Когато имаш прекрасен резултат, постигнат с по-малко харчене на публични средства, безспорно е, че ако аз управлявам тези пари, ще избера по-малкия разход, но при гарантиран един и същ резултат", каза Пенков, който има дипломи за белодробни и за вътрешни болести и за здравен мениджмънт.

 

В коментар за критиките от страна на пациентски организации зам.-министър Пенков заяви, че не разбира от компетенциите на пациентските организации. "Когато станат онколози или поне завършат медицина и могат да обсъждат подобни проблеми, свързани с терапия, тогава - добре дошли", заяви Бойко Пенков.

 

news.bg

 

Четете още:  

Коментари ( 0 )