Премиерът Бойко Борисов инспектира нова пречиствателна станция
Публикувана: 2 Jun 2019 | 16:16

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира изграждането на нова пречиствателна станция за питейни води в Котел по проект на общината. Това съобщиха от правителствената пресслужба.


Чрез проекта ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи.


"Пречиствателната станция е готова, работи на автоматичен режим, тестваме я", са информирали от ръководството на съоръжението. Премиерът Борисов е добавил, че са изградени над 70 такива обекта.


"Едно голямо благодаря на правителството и на премиера, затова че ни подкрепи в това важно начинание. Котел е възникнал, благодарение на тези три извора, които са близо до нас. Това ни дава живот", е казал кметът на Котел Коста Каранашев, цитиран в съобщението.


Станцията ще пречиства 200 куб. метра вода на час от карстовия извор на р.Изворска, който снабдява града, чрез реагентна обработка и филтриране през бързи пясъчни филтри. След това водата ще се обеззаразява, с което ще се гарантира високото й качество.


Стойността на проекта е близо 3 млн.лв. За изпълнението му от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 2017 г. досега са осигурени малко над 2,5 млн.лв. Предстои остатъкът от средствата също да бъде предоставен на местната администрация.


"България не е само жълтите павета, животът го има и тук", е заявил по време на инспекцията премиерът Борисов, цитиран в съобщението.


Снимка: Министерски съвет
 
 

Коментари ( 0 )