Ще има парад на 6-ти май, уверява Каракачанов
По думите му обаче хората, които ще участват да бъдат максимално защитени
Публикувана: 10 Apr 2020 | 18:41

"Парад на 6 май ще има. Има три сценария, по които можем да го развием и това ще го преценим 7-8 дни преди Гергьовден, но парад ще има".

 

Това заяви категорични военният министър Красимир Каракачанов пред bTV.

 

"Армията, която се готви за много по-тежки изпитания от един вирус, тя се готви да защитава държавата и народа по време на война, няма как да се уплаши от един вирус", подчерта той.

 

Първият сценарий е парад, какъвто го знаем, с публика. Вторият е парад само с техника без публика и третият е негативен, ако обстановката се усложни, тогава Гергьовден ще бъде отбелязан в гарнизоните, където се намират тези формирования", разкри Каракачанов.

 

По думите му обаче хората, които ще участват в парада да бъдат максимално защитени. Той отбеляза още, че подготовката в поделенията продължава.
 

По отношение на мерките в подкрепа на българските производителите, вицепремиерът заяви, че категорично подкрепя предложението на земеделският министър Десислава Танева за обособяване на пространства в големите търговски вериги в супермаркетите, където да се предлага 50% продукция на български производители. Той припомни, че е внасял предложение в този дух под формата на специален закон в парламента още през 2014 г.

 

Каракачанов обаче предлага и доста по-радикални мерки в настоящата ситуация на пандемия. Според него здравният министър Кирил Ананиев трябва да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да облекчи придвижването на селскостопански работници и собственици на градини, за да могат да обработват своите парцели.

 

Те могат да бъдат пускани на КПП при представяне на "нотариален акт" за земята, смята Каракачанов, който иска и облекчения за транспортните средства превозващи тези работници.
 

Освен това Каракачанов иска въвеждане на временна забрана за вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар. Това трябва да стане с решение на правителството по предложение на земеделския министър Десислава Танева и искане на министъра на икономиката Емил Караниколов.

 

"Логиката е да спрем нерегламентираният внос от чужбина, който убива българското производство. Идеята е да запазим българският производител като такъв", обяснява Каракачанов и допълни, че това е наложително да стане, тъй като "внасяме 80% от храните си", а в настоящата ситуация не е сигурно докога ще можем да осигуряваме такъв внос.

 

Коментари ( 0 )