IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:08 | 25 май 2020
Обновен: 20:27 | 16 април 2024

Джипи №1: Втора вълна на Covid-19 едва ли ще има

Бъдещите мерки за справяне със заразата ще бъдат целенасочени, смята доц. Любомир Киров

По материала работи: Слав Велев
Снимка: НСОПЛБ

„От това, което виждаме, втора вълна едва ли ще има. Трябва да приeмем обаче, че този вирус най-вероятно няма да изчезне. За да има втора вълна са нужни предпоставки за това. Например, да има огнища, където този вирус да се поддържа и оттам да тръгне зараза. Не трябва да забравяме, че навременно предприетите противоепидемични мерки в България също дадоха своя резултат“, заяви за „Здравей, България“ по NOVA председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България НСОПЛБ доц. Любомир Киров.

 

Той добави, че бъдещите мерки за справяне със заразата ще бъдат целенасочени. Тоест, където се появи заразата – тя ще бъде ограничавана на място. Без да има затваряне на квартали или градове и ограничения в икономическите процеси на страната.

 

„Тенденцията е ясна. Броят на заразените е нищожен. Трендът и за Европа е случаите да стват по-малко. Няма как хората да бъдат ограничавани постоянно“, добавя доц. Киров.

 

Относно сезонния грип той обясни, че докторите знаят, какво да правят. 

 

„Там ние имаме оръжия, като ваксината, която помага да се боледува по-леко и да не се стига да сериозни състояния. Имаме и доказани препарати, с които да лекуваме. При коронавируса нямаме нищо“, каза той.

Коментари

Новини Варна