IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
12:45 | 1 юни 2020
Обновен: 09:02 | 25 април 2024

В Балчик: притеснени от бума на незаконния добив на трюфели

Унищожават се цели местообитания на ценната гъба

По материала работи: Слав Велев
В Балчик: притеснени от бума на незаконния добив на трюфели

Незаконният добив на трюфели се увеличава. За това амармират от Държавното ловно стопанство – Балчик, предаде Радио "Варна".

 

Заради високата изкупна цена, трюфелите все по-често са обект на бракониерите, като по този начин се унищожават цели местообитания. За да не се стигне до изчезването на този горски ресурс, са въведени и определин бройки за издаване на разрешителни. 


Освен броя на разрешителните от Ловното стопанство в Балчик са ограничили и местата, от които могат да бъдат събирани трюфелите, като това е забранено в защитените територии, резерватите, базите за развъждане на дивеч и др. Оттам споделят опасенията си, че бракониерите не се съобразяват с никакви правила, гонят дивеча, замърсяват, причиняват пожари и дори поставят шипове по горските пътища, за да затрудняват проверките на служителите.

 

За последната седмица са били съставени три акта, но от стопанството настояват да бъдат направени законодателни промени, за да се ограничи незаконната дейност.

Коментари

Новини Варна