IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
16:35 | 15 септември 2020
Обновен: 10:07 | 25 април 2024

Проучват храната в магазини и лавки близо до училищата

Ще се проверяват произволно избрани обекти в по-големите градове на страната

По материала работи: Слав Велев
Проучват храната в магазини и лавки близо до училищата

Проучване за качеството на храната в магазини и лавки, намиращи се в близост до училищата, започват с началото на новата учебна година от Асоциация „Активни потребители”. Проучването  може да е добра основа за две неща – да даде посока в държавния контрол,  в която той да развие дейността и да се помогне на родителите да имат по-добра предства какво консумират децат, когато не са в къщи. Това каза за Радио Варна Богомил Николов, от Асоциация „Активни потребители”.  Ще се проверява храната в произволно избрани магазини в в близост до училища в по-големите градове на страната.

 

„Това, което най-вероятно ще видим на етикетите на продуктите е една тъжна поредица от трудно произносими съставки, които само до преди 50 години не са били познати изобщо на човечеството. Те са плод на съвременната хранителна индустрия. Всички до една са разрешени за употреба, но това не ги прави полезни за нас. Голяма част от хората очакват храните да се придържат  до естествения, натуралния начин на производство, без да се влагат толкова много технологични добавки и за съжаление това не винаги е постижимо. В случая с училищата и храната, която е достъпна до децата проблемът идва от това, че те нито четат, нито имат желание да четат, нито пък и да прочетат, ще разберат какво означават всичките тези съставки. Затова ние трябва да насочим обществения интерес в това хората, училищните настоятелства, родителите – да настояват за по-натурална, а не толкова технологична храна, която да е достъпна за децата.”, каза за Радио Варна Богомил Николов.

 

Богомил Николов заяви още, че трябва да има непрекъснати проверки на храната и в училищните столове, и на съседните заведения, а проверките трябва да са регулярни.

Коментари

Новини Варна