IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
08:30 | 16 септември 2020
Обновен: 21:25 | 16 април 2024

Социална помощ: Карантиниран ученик за седмица 150 лева, за месец – 610

Помощта ще се отпуска до края на годината

По материала работи: Слав Велев
Социална помощ: Карантиниран ученик за седмица 150 лева, за месец – 610

Около 150 лева. ще е помощта от държавата за семейства, които си гледат децата вкъщи, защото детето е поставено под карантина от училище или градината. За да се получи, то трябва да не присъствало поне 5 дни. Общо на месец помощта за едно дете е до 610 лв., съобщиха от социалното министерство.
 

Семействата, които имат повече от две деца ще могат да получат до 915 на месец.


Идеята парите да се дават за поне седмица е, че през останалото време родителите ще работят и ще имат доходи, макар и намалени. Помощта ще се отпуска до края на годината.


Едно от условията е ученикът да е до 14 години, а причината е, че по-големите вече могат да седят и сами вкъщи. Другият критерий е доходът на член от семейството за предходния месец да е по-нисък или равен на 610 лв. За новата мярка правителството вече отдели 85 млн. лв.

 

Помощта ще се отпуска и на семейства на близки или роднини и на приемни семейства, при
които са настанени деца.

 

Безработни родители без право или с минимално обезщетение за безработица, както и самоосигуряващи се, също могат да я получават.
 

Документи може да се подават и онлайн към АСП след 15 септември.

 

Коментари

Новини Варна