Експерт: 100 голф туристи не могат да заменят 100 000 руснаци
До момента приходите от голф туризъм са 200 млн. лв. годишно
Публикувана: 8 Apr 2015 | 9:16

100 голф туристи няма как да заменят 100 000 гости от Русия. Това каза пред вестник „Черно море“ доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.
Той коментира публикации в националната преса, че страната ни смята да развива активно голф туризма. Догодина край морето дори се очакват организирани посетители от Китай, които да играят голф тук. До момента приходите от голф туризъм са 200 млн. лв. годишно.
Една Турция печели 1 млрд. долара от голф туризъм на година. За да ги догоним и бъдем конкурентни, са ни нужни поне 30 игрища, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.
Голф туризмът е сред приоритетите ни и затова е на едно от първите места в стратегията за развитие на туризма у нас, каза при откриването на сезона за голф туризъм по Северното Черноморие Ангелкова.
Според нея този вид туризъм може да помогне на много неразвити райони, а освен това да увеличи сезона. Нещо, за което от туристическия бранш настояват от години.
В някои издания пък се появиха спекулации, че именно престижният голф туризъм е способен да компенсира липсата на руските и украинските туристи.
Голф туризмът е специфичен и нишов туризъм. Няма как да измести масовия, морския и ваканционния, категоричен е доц. Стоян Маринов.
Разбира се, всички голф туристи са добре дошли у нас. Това, че те ще напълнят някои голф комплекси по Северното Черноморие, няма как да компенсира празните хотели в курортите, допълни експертът.
И досега в страната ни са идвали голф туристи. С круизните кораби, които акостират във Варна, пристигат 3-4 фамилии. Очакват ги автомобили на морската гара, с които ги водят до голф игрищата. Практикуват спорта няколко дни и отново се качват на кораба си, описа ситуацията Стоян Маринов.
Деян Михайлов

Коментари ( 0 )