IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
13:20 | 8 януари 2019
Обновен: 09:38 | 19 април 2024

Машинисти-камикадзе на влак от Варна на косъм от трагедия като в Хитрино

Десетки цистерни биодизел се разминаха със смъртоносен взрив

По материала работи: Борис Проданов
Машинисти-камикадзе на влак от Варна на косъм от трагедия като в Хитрино

Смъртоносен жп инцидент се размина, независимо от „усилията“ на машинисти на частна компания. Те не спазили сигнализацията на гара Ветово, алармират средствата за масова информация, позовавайки се на националния превозвач.

 

Инцидентът е от понеделник рано сутринта. Влак, натоварен с биодизел (над 20 вагона) от Варна за Русе, не спира в гара Ветово, разположена само на 60 км от Хитрино по същата линия на железницата.

 

След като игнорират разпореждането на влаковия диспечер, машинистите подминават червен изходен сигнал, събарят стрелката и в пълен ход засилват влака към гара Ястребово, която е следващата. Там те са спрени принудително и задържани от служители на НКЖИ. По-късно влаковата композиция е продължила по маршрута си Варна – Русе.

 

От частната компания отричат да има нарушение. Нещо повече, оттам твърдят за сигнал, позволяващ на композицията да продължи транзит. Експерти обаче са категорични, че нарушението е можело да приключи с жертви и огромен взрив.

 

Звеното за разследване на произшествията в жп – транспорта е сформирало група, която разследва инцидента.

 

Още по темата: 2 години след Хитрино: 12 семейства с нови домове

Коментари

Новини Варна