IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
14:00 | 11 април 2019
Обновен: 17:53 | 21 март 2024

Синдикатите искат справедливо заплащане на нощния труд

Това заяви председателят на СРС към КТ „Подкрепа“ инж. Васил Василев

По материала работи: Пламен Янков
Синдикатите искат справедливо заплащане на нощния труд

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СРС КЪМ КТ „ПОДКРЕПА“ ИНЖ. ВАСИЛ ВАСИЛЕВ заяви през репортери, че доверието към синдикатите се е покачило. 

 

 

ХVІ редовна отчетно-изборна конференция на СРС към КТ „Подкрепа“ –Варна, се проведе в морската столица. От общо 133 секции, имащи право да излъчат делегати, 81 синдикални секции са представили изискуемите документи за допускане на общо 140 техни делегати.
 

Конференцията откри председателят на СРС към КТ „Подкрепа“ инж. Васил Василев. Официални гости на събитието бяха кметът Иван Портних и областният управител Стоян Пасев.
 

„С радост мога да заявя, че през този мандат СРС успешно реализира своите цели и задачи. Приемам за напълно нормално днес да дадем идеи и приоритети, които да очертаят посоката ни на развитие както на местно, така и на национално ниво“ – каза инж. Василев. Като безспорен показател за добре свършена работа той посочи множеството подписани колективни трудови договори. Председателят  заяви, че доверието към синдикатите се е покачило.

Той разказа повече за историята и функциите на СРС и отбеляза, че към този момент присъствието на институцията е на общинско, областно и регионално ниво. 

 

Василев изказа благодарност от името на целия си екип на областния съвет за условията на труд и лично на областния управител Стоян Пасев за безрезервното съдействие за изграждането на паметна плоча по случай 28 април – деня за памет на жертвите на трудови злополуки.

 

Председателят спомена и за предприетата инициатива по отношение на нощния труд. „Той е ниско заплатен и вреден за здравето“ – каза той. Синдикатите ще се борят за неговото справедливо заплащане с искане за увеличаване и на дневните почивки, а в дадени сфери дори за отпадане на  нощния труд. Друго предизвикателство пред синдикалните съюзи е справянето с феномена „работещи бедни“.

 

По негови думи организацията продължава да бележи ръст на членската маса. По думите на Василев през настоящия мандат членската маса се е покачила със 700 нови души. 

 

Кметът Иван Портних поздрави участниците в XVI конференция на КТ Подкрепа - Варна, снимка: Live.Varna

 

 

АНДРЕЙ АНДРЕЕВ

Коментари

Новини Варна