IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
12:23 | 15 май 2019
Обновен: 06:25 | 21 април 2024

Министърът на транспорта: Държавата инвестира над 2 млн. лв. в БМКЦ

Баркентината „Калиакра“ остава символ на българското морячество

По материала работи: Борис Проданов
Министърът на транспорта: Държавата инвестира над 2 млн. лв. в БМКЦ

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков е на работна визита във Варна. Той разгледа тренировъчната база на БМКЦ в морската столица.

 

Полигонът е най-съвременния обособен център за практическа подготовка на морските лица в България.

 

„Тук съм, за да видя как се развива инвестицията на държавата в Българския морски квалификационен център. Дотук сме вложили 1 млн. лв., предстои да инвестираме още толкова за разширението на БМКЦ. Имахте възможност да видите тренажорите, които се изграждат за придобиване на умения (главно в сферата на безопасността), които доскоро бяха преподавани теоретично. Средно годишно се обучават 3000 чуждестранни и български морски специалисти. Затова е и желанието за взаимодействие с местната власт – не само за инфраструктура, а и за всичко друго“, каза министър Желязков, който се надява след година-година и половина базата на БМКЦ в Южна промишлена зона да изглежда съвсем различно.

След въпрос на Медийна група „Черно море“ за съдбата на ветрохода „Калиакра“ се разбра, че БМКЦ не е абдикирал от поддръжката на баркентината. В момента учебният кораб е швартован в Южна промишлена зона, собствениците (Българският морски квалификационен център) инвестират в него и макар, че поддръжката да е скъпа, няма причини да се отказват от символа на родното морячество.

 

Борис Проданов

 

Вижте още: Министърът на транспорта разгледа тренировъчната база на БМКЦ (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна