Световната икономика е далеч от рецесия, смята МВФ
Макроикономическите прогнози на фонда ще се обявят следващия месец
Публикувана: 15 Sep 2019 | 17:48

Търговското напрежение натежава върху растежа в света, но Международният валутен фонд (МВФ) „далеч“ не прогнозира глобална рецесия, заяви пред Ройтерс официален представител на фонда, който се готви да представи новите си икономически прогнози идния месец, пише Investor.bg.В четвъртък МВФ съобщи, че наложените мита или заплахите за въвеждане на налози на САЩ и Китай може да отнемат 0,8% от БВП на световната икономика през 2020 г. и да причинят загуби през идните години.

 

„Търговското напрежение натежава върху растежа. Но ние не виждаме рецесия при настоящия основен сценарий. Мисля, че сме далеч от това“, каза официалният представител на МВФ, който е запознат с подготовката на прогнозите.„Въпреки че промишленото производство е слабо, ние виждаме устойчивост в сектора на услугите, а доверието на потребителите остава високо. Въпросът е колко време може да се запази тази устойчивост и наблюдаваме внимателно всички индикатори“, отбеляза официалният представител, който няма разрешение да говори публично.

 

Фондът публикува икономически прогнози два пъти в  годината, които съвпадат с пролетните и есенните му заседания, като прогнозите включват очаквания за глобалния брутен вътрешен продукт за настоящата и за следващата година.

 

Цялата статия вижте в Investor.bg.

Планът на Меркел за спад на вредните емисии ще струва 40 млрд. евро?

Коментари ( 0 )