Красимир Вълчев, министър на образованието: Намаляват гимназистите, които отиват да учат в чужбина
Два варненски ВУЗ-а отчитат увеличение на чуждестранните студенти
Публикувана: 3 Oct 2019 | 14:27

Гимназистите, които отиват да се образоват в чужбина, намаляват. Това съобщи във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

 

Той участва в лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK в Икономически университет на Варна.

 

Вълчев посочи, че на този етап няма точна информация колко нашенци учат зад граница. Предполага се, че броят им е над 30 000. Повечето от тях обаче не са отишли в чужбина след завършване на гимназия.

 

Чужденците, които учат у нас, са 12 500. И двата варненски ВУЗ- а – Медицинският и Икономическият университет, отчитат увеличение на кандидатите.

 

За нас е от ключова важност да привлечем повече деца от българската диаспора, призна министърът.

 

Във връзка с това местата за прием на ученици са увеличени от 400 на 2000, стипендиите са увеличени 3 пъти, финансират се и кандидат-студентските курсове в неделните ни училища, които са вече над 300.

 

Красимир Вълчев съобщи още, че образователното министерство ще финансира също дейности по интереси в областта на дигиталната креативност по моделиране и кодиране от първи клас.

 

Това ще стане след сключване на съответните договори до края на годината. В момента предметът компютърно моделиране  е въведен от трети клас, припомни той.

 

Ставри Стефанов

 

Още по темата    На последно място сме в ЕС по дигитални умения

Коментари ( 0 )