IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
15:37 | 4 октомври 2019
Обновен: 04:52 | 25 април 2024

300 работни места ще разкрие във Варна белгийската KBC Груп

Премиерът Борисов бе в морската столица за откриването на нов офис на групата

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Над 300 нови работни места ще разкрие във Варна през следващите години белгийската финансова група KBC, която създава компетентностен център в морската столица. Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов откриха официално местния KBC Клон България, който ще започне работа в края на годината в преустроена сграда от комплекса на бившия Пфое мол Варна върху площ от 5500 кв. м.

 

KBC Груп присъства устойчиво на българския пазар вече повече от десетилетие и заема лидерски позиции във финансовия сектор у нас с дружествата си Обединена българска банка (ОББ) и ДЗИ. От няколко месеца новото дружество KBC Клон България функционира и в София и вече наброява 100 души – предимно с ИТ профил. Главният изпълнителен директор на KBC Йохан Тейс пристигна във Варна специално за откриването и коментира новото стратегическо решение на групата:

 

“KBC има шест основни пазара в Европа и България е един от тях. Вашата страна е стабилен и силен член на Европейския съюз с висок потенциал и обещаващо бъдеще. В нашия нов компетентностен център ще обединим всички дейности на бизнеса, които се нуждаят от по-голям  мащаб. Събираме ги на едно място, за да може да ги обслужваме по-добре. В началото ще обслужваме Белгия и Ирландия, а след това – Чехия, Словакия, Унгария и България. Избрахме Варна, защото това е динамичен, бързоразвиващ се  град с добра инфраструктура, достъпен е, има летище и шест университета с 40 000 студенти. Всяка година завършват по 8 000 квалифицирани млади хора. Това бе една от основните причини да изберем вашия град. Ние се нуждаем от млади, висококвалифицирани кадри. Търсим хора с висше образование, може и бакалавърска степен. Ще бъдат добре дошли не само специалисти в областта на икономиката, но и технически кадри. Имаме нужда от малко време, за да направим ремонт и да стегнем офиса, но още отсега обръщаме внимание на бъдещите си колеги, които искат да кандидатстват при нас. Когато сме готови, ще обявим в медиите, че могат да започнат да подават документи“, допълни Йохан Тейс.

 

Центърът за споделени услуги ще бъде създаден и управляван по вече познат и успешен за KBC модел. Групата стартира такъв проект през 2011 г. в Бърно, Чехия и към момента там вече работят около 800 души. Част от наетите във Варна ще се занимават с дейности като HR, проектен мениджмънт, управление на собствеността, ИТ и риск мениджмънт, които са основополагащи за оперирането на компанията. Други ще се занимават с първия проект на центъра, свързан с търговско финансиране. Нови позиции ще бъдат разкривани буквално всяка седмица до запълването на екипите за всички проекти.

 

Кънтри мениджърът на KBC Груп в България и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов подчерта значимостта на белгийската финансова група за българския пазар: „Присъствието на КВС в България е ключово както за стабилността на банковия сектор, така и за привличането на нови инвеститори, които следят нашето поведение. С нетърпение очакваме новите ни служители, които ще получат възможност за отлична кариера и заплащане в голяма международна група, без да се налага да напускат страната ни“, отбеляза Петър Андронов.

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

 

 

Борисов: Високо квалифицирани нашенци започнаха да се връщат в България

Борисов: “Ще си отида от властта, когато построим "Хемус"

 

 

Коментари

Новини Варна