Инфлацията може да бъде предизвикателство по пътя на България към еврозоната
Възможностите за реакция на централните банки са ограничени, заради ниските лихви, които на места са дори отрицателни, твърди експерт
Публикувана: 4 Oct 2019 | 11:41
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нивото на инфлацията в България (2,9% към края на август) е добро. Притеснително е обаче, че стойностите у нас са над средните за Европа, т.е.възможно е да има проблем при изпълнението на критериите от Маастрихт, които са условие за присъединяване към еврозоната. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Виктор Йоцов, БАН.

 

Според Йоцов забавянето на инфлацията и невъзможността ѝ да достигне целите в Европа и САЩ е в противоречие с икономическата теория.

 

„Лихвите са ниски, пазарът на труда е много добър, цените на труда се повишават, а в същото време инфлацията не помръдва“, посочи той.

 

„Обяснение за забавянето на инфлацията е глобализацията и навлизането в международното разпределение на страни като Индия, Китай и др., в които заплащането на труда е много по-ниско и в съответствие на това могат да предлагат продукти на много по-ниски цени“, каза гостът.

 

„Другото обяснение е загубата на пазарна сила на големи компании, които преди можеха да диктуват цените“, добави експертът.

 

По думите му възможностите за реакция на централните банки са ограничени, заради ниските лихви, които на места са дори отрицателни.

 

„Другият инструмент, с който икономиката може да се управлява, е фискалната политика, но там нещата са много по-сложни и по-тромави и затова тя не е толкова удачна за бързи решения“, добави Йоцов.

 

Той поясни, че промяна в ситуацията може да настъпи в следствие на структурни промени, които да се задействат. „Бърз изход обаче няма“, каза още Йоцов.

 

Видео с целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Investor.bg

Коментари ( 0 )