Днес изтича срокът за документите за компенсация за природни бедствия
Държавна помощ за тази година е 2,144 млн. лв., като ще се компенсират само земеделци, които имат протоколи за 100% пропаднали площи
Публикувана: 15 Oct 2019 | 10:51

 

Днес е крайният срок, в който стопаните могат да подадат заявления, за да бъдат компенсирани за щети от природни бедствия. Утвърденият финансов ресурс за тази година по схемата е от 2,144 млн. лева. На подпомагане подлежат земеделски стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи следствие на настъпили през тази година неблагоприятни климатични условия.

 

Отпуснатите средства се разпределят за щети, настъпили през 2019 г., като за зърнено-житни, зърнено-бобови култури и слънчоглед се изплащат до 30% от производствените разходи, а за фуражни култури, плодове, зеленчуци, етерично-маслени и технически култури – до 80%.

 

Земеделски производители, които не са застраховали площите си, ще разчитат на 50% от полагащата се помощ.

 

Парите ще бъдат изплатени до 8 ноември, уточняват от Министерството на земеделието.

 

Практиката показва, че в голяма част производителите не застраховат продукцията си. Това изискване не се отнася за щетите, причинени от суша, както и измръзване на плодни пъпки при трайните насаждения. При тях помощта се изплаща без редукция, напомнят пък от Държавен фонд „Земеделие“.

 

Investor.bg

Коментари ( 0 )