Борисов: Искам да направим един бърз път Александруполис-Димитровград, да свържем Черно с Егейско море
Публикувана: 11 Nov 2019 | 16:56

Интерконекторът с Гърция ще ни свързва директно с Александруполис и трябва да заработи през втората половина на 2020 г.

 

"Искам да направим един бърз път Александруполис-Димитровград, да свържем Черно с Егейско море. Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни. Мисля, че ще успеем да открием интерконектора предсрочно", каза премиерът Бойко Борисов, който инспектира напредъка на строителните дейности по изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

 

Заедно с него бяха енергийният министър Теменужка Петкова, американският посланик Херо Мустафа, посланикът на Гърция Димитриос Хронопулос и посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, предаде "24 часа".

 

Предвижда се ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. То трябва да бъде готово за 12 месеца. Връзката трябва да осигури диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

 

България дава половин милиард. И Гърция трябва да се отвори повече за български фирми. И тръбите са произведени в Гърция, и строителите са от Гърция", каза Борисов.

 

"Където строим, археолозите намират уникални неща, намериха каменни сечива на 7000 години. Работят много бързо, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", обясни той.

 

Сега разбирам защо наричат България "скритото бижу", защото навсякъде се намират археологически ценности, каза Херо Мустафа.

 

"В момента, в който мине газопроводът, връщаме хумуса и догодина пак тук си има царевица отгоре. На 100% природата се запазва", разясни премиерът.

 

"Първо трябва да се извадят артефактите и чак тогава ще се строи. 4 млн. струват тези разкопки и проучване. Това, което виждате, е мечтата на много поколения политици, по-точно говореха, те не са и мечтаели. Ще се докарва газ от Азербайджан. Идваха и си говореха, и много често се употребяваше думата "диверсификация", но под това не знам те какво разбираха. Но газта не може в чанта да се пренася, трябват газопроводи. Това, което виждате, струва половин милиард, след една изключително дълга процедура. Огромното финансиране е българско, а другите 2 фирми са гръцки. Това показва, не само че сме отворени и прозрачни, винаги България и Гърция така са си. Трасето изцяло е проучено. На практика догодина по това време най-късно България ще може да доставя втечнен газ. Догодина ще можем да кажем на българите "Нямате никаква зависимост и никой не може да ви спре парното", каза Борисов.

 

"Една сергия, ако може да се докарат краставици от 4-5 места, ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб "Балкан" ще даде възможност не да подменяме, а този, който докара по-евтин газ, да може да си купиш по-евтин газ. Нека има конкуренция", каза премиерът.

 

"Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност", каза посланикът на САЩ Херо Мустафа на български.

 

"За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден:, каза посланикът на Азербайджан.

 

"Този интерконектор сближава три страни в един по-общ проект като енергетиката. Става дума за плаващата станция в Александруполис. Този терминал ще бъде общ проект между Гърция, САЩ и България и днес е началото, имайки основата на енергията от Азербайджан", каза гръцкият посланик.

 

"Честитя на всички победители. Да прави Мая Манолова каквото иска. И аз искам касиране на президентските избори, но мандатът му почти мина", беше коментарът на Борисов за местните избори.

 

При инспекцията Херо Мустафа се качи в джипа на премиера. "Много добре карате, г-н премиер", се обърна тя към него.

 

"Иначе не бих те качил. И карането е опит, карам поне 2 пъти в седмицата., отговори й Борисов.

 

"В момента имаме поне 10 големи проекти - интерконекторът, "Хемус", София-Калотина", тунел "Железница" строят много здраво", каза Борисов и добави, че иска в четвъртък да се види с нея да обсъдят различни теми.

 

Dnes.bg

 

Коментари ( 0 )