Бюджет 2020: Дефицит няма, повече пари за здраве и образование
Сребърният фонд е "мъртва идея", отсече проф. Христина Вучева
Публикувана: 14 Nov 2019 | 9:57

Бюджет 2020 беше приет на първо четене. За първи път не е заложен дефицит.  Повече пари ще бъдат насочени към образование, здравеопазване и пенсии. В сутрешния блок на "България сутрин", разговарят икономистът проф. Христина Вучева и бившият социален министър Ивайло Калфин.

Проф. Вучева припомни, че преизчисляване не е правилно от 2007 година, а първото направено през 1997 година било трагично.

 

"Говорим за минимална пенсия и си мислим, че малко хора ще вземат, но в момента около 40% от пенсионерите я взимат. Това, че някой се е пенсионирал преди много време, не трябва да бъде наказван. Това е смисълът на преизчисляването на пенсиите", допълни Ивайло Калфин.

 

Според него държавата трябва да направи много неща, извън увеличаване на пенсиите, по отношение на грижата за хората, които влизат в по-висока възраст. Той добави, че по-развитите държави правят повече за възрастните си хора, но при нас социалната политика е много скромна.

 

"Щвейцарското правило допринася за ежегодното стабилизиране на доходите на тези хора, то не решава тоя въпрос с преизчисляването", каза в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Вучева.

 

Двамата коментираха и Сребърния фон, като проф. Вучева го нарече "мъртва идея".

 

"Не е достатъчно голям Сребърния фонд. Там има една натрупана сума пари, но колкото повече време минава, толкова по-малък буфер става", заяви Калфин и зададе въпроса ако не се попълва този фонд, какъв е смисъла от него.

 

dnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )