IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
09:27 | 21 ноември 2019
Обновен: 17:01 | 21 март 2024

Министър Ангелкова: Курортите и Варна предлагат възможности за конгресен туризъм

Ясна е тенденцията да сме успешна дестинация за 4 сезона

По материала работи: Слав Велев
 Министър Ангелкова: Курортите и Варна предлагат възможности за конгресен туризъм

Ролята на бъдещи конгресни центрове в националните ни курорти – в Слънчев бряг и в Златни пясъци, но и в големите градове като Варна и Бургас, очерта министърът на туризма Николина Ангелкова на заседание на Националния съвет по туризъм в курорта Боровец. Според нея те имат огромен потенциал да стъпят на картата на деловия туризъм. През 2020 г. предстои второ издание на проведената през май тази година в Слънчев бряг международна среща за устойчиви инвестиции в туризма. Ще бъде организирана и среща с международни и български блогъри, влогъри и инфлуенсъри, за да се развива иновативната реклама на българския туризъм.

 

Ведомството работи активно с Министерството на културата, за да утвърждава още по-успешно страната като дестинация за четири сезона. Предстои да финализираме проект, според който културните институти да участват в популяризирането на страната, обяви министър Ангелкова. Зам.-министърът на културата Румен Димитров коментира сериозните резултати от промотирането на туризма чрез фестивали и културни събития – Народният театър и Националната опера дават много добри примери в тази посока.

 

2019 г. е трудна и изпълнена с много предизвикателства пред туризма, но постигнатите до момента резултати са много добри дори спрямо миналогодишните исторически рекорди. От януари до септември чуждестранните визити у нас са над 7,8 млн., като спадът спрямо същия период на 2018 г. е едва 0,8%. По данни на БНБ за периода януари-август 2019 г. приходите от международен туризъм възлизат на над 2,8 млрд. евро, като спадът е 0,3%. Добри са данните и за лятото – в местата за настаняване с поне 10 легла в страната през периода от юни до септември 2019 г. приходите от нощувки са с ръст от 4,5 на сто  в сравнение със същия интервал на 2018 г., добави министър Ангелкова на заседанието, свикано за обсъждане на важни за сектора теми след фалита на британския туроператор „Томас Кук“ през септември.

 

Министърът припомни негативната кампания в началото на годината, която предвещаваше срив на летния сезон, но фактите говорят обратното. Секторът има нужда от спокойствие, за да реализира оптимални резултати, отбеляза тя. В същото време при организираните туроператори, и най-вече в националните курорти, се отчита спад между 10 и 18 процента и знаейки това, направихме стъпки за насърчаване на организирания туризъм, обърна внимание министър Ангелкова.

Коментари

Новини Варна