IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
13:25 | 12 февруари 2020
Обновен: 19:08 | 25 април 2024

Радев: Енергетиката в България изисква екстремни решения

Зелената сделка ще ни притиска да закрием въглищните централи

По материала работи: Слав Велев
Радев: Енергетиката в България изисква екстремни решения

Според президента Румен Радев енергетиката в България е изправена пред огромен проблем, който изисква екстремно решение. Това заяви държавният глава, който е на посещение в Лесотехническия университет. "Аз настоявам от години да има Национална енергийна стратегия с близък хоризонт 2030 г. и далечен - 2050 г. Такава все още няма. И за това има провали и кризи в енергетиката. Да си представим какво ще се случи, ако закрием въглищните централи, които са базова мощност. Дават 40% от енергията през зимата и общо до 60% енергия в страната. От къде ще компенсиране", запита се той, цитиран от "Фокус", и припомни, че говори за базова мощност.

 

"Ние категорично трябва да вземем решение. То е в обхвата на българското правителство. Зелената сделка все повече ще ни притиска да закрием въглищните централи. Това е факт. Дали ще ги пренастройваме да минат на природен газ, трябва да го реши правителството. Това е въпрос на сериозни анализи. Ако не го направим, докога ще издържим? Защо досега ние не се включихме в програмите за капацитет", запита се Радев.Според него трябваше отдавна да сме се включили в програмите за въглищни държави в преход. "Други държави ползват сериозна помощ. Най-важното е, че трябваше да сме се включили в Европейски програми за научни изследвания и практикоприложни разработки в областта на зелената енергия. За да можем да развиваме наука", смята още президентът."Няма за кога да чакаме. Аз очаквам много по-енергични действия от правителството", наблегна Румен Радев.

 

dnes.bg

 

Обрат: Не питаме съседите може ли да отдаваме апартамента си на туристи

Коментари

Новини Варна