IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
13:11 | 25 март 2020
Обновен: 21:09 | 24 април 2024

Експерт: Няма място за паника! Летен туристически сезон ще има!

Помощ от държавата ще получат предприемачите, от които е било изискано да затворят своите заведения

По материала работи: Пламен Янков
Експерт: Няма място за паника! Летен туристически сезон ще има!

Летен туристически сезон ще има със сигурност! Животът продължава. Не бива да се паникьосваме и да изпадаме в ужас, че животът спира. През последните дни заразените от COVID-19 са малко. Всички се надяваме, че много скоро тази пандемия ще отмине или ще се сведе до минимум, след което ще се върнем на работа. Това обяви Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в сутрешния блок на ТВ "Черно море" с водещ Иван Барбов.
 

Косев заяви, че от този момент компетентните власти ще трябва да изготвят процедура за  механизма, чрез който държавата ще поеме 60% от размера на заплатата на служителите, които са заплашени от съкращения заради наложените ограничения върху бизнеса.
 

„Доколкото зная акцентът на помощта ще бъде към бизнеси, които държавата е затворила. Хотелите, за които не е издавана заповед за тяхното затваряне, няма да получат помощ нито ще им се даде възможност да кандидатстват за тази субсидия“, каза още той.
 

Косев, заяви че в Закона за извънредното положение са включени много от идеите, които са записани в декларацията  на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите,  публикувана в началото на кризата с коронавируса. Той приветства държавните власти и заяви, че техните мерки вече дават видими резултати, а до края на седмицата от бранша ще излязат с нова декларация.
 

Гостът отправи критика към Министерството на туризма, твърдейки, че са необходими бързи решения, а не общо прогнозиране. „През последните дни всички се надяваме да се върнем на работа, но трябва да сме наясно, че ресурсите ни ще бъдат по-малко. Надяваме се системата да издържи, защото много хора ще останат без работа“, каза той.
 

Косев посочи факта, че около 80% от хотелските резервации  за великденските празници са отменени, а ако останат работещи хотели дотогава те ще бъдат твърде малко.  Въпреки това по негови думи до лятото има достатъчно време и от бранша могат да разчитат на туристи от европейските страни.
 

„Да не забравяме, че стоенето по домовете малко или много изнервя хората. Да се надяваме, че това ще мобилизира туристите за летния сезон.
 

Те не бива да се паникьосват. Лято ще има. Морската вода е кристално чиста. Плажовете ни са уникално красиви. Хотелите ни са обновени. Имаме всички предпоставки за един успешен летен сезон.
 

Сега е моментът от бранша да се мобилизираме и да покажем добро ръководство. Най-вече се радваме, че епидемичната ситуацията се овладява“, обобщи Косев.
 

Андрей Андреев


Целият разговор вижте тук: "Щрихи от утрото" (24.03.2020) - Има ли шанс за заведенията и хотелите?

 

Коментари

Новини Варна