Определят цени със задна дата за сметките на природен газ
Томислав Дончев вижда правна възможност за компенсация на клиентите
Публикувана: 27 Mar 2020 | 13:38

Законът за енергетиката ще даде възможност да се определят цени със задна дата за сметките на природен газ. До момента това не е било възможно, отговори на журналистически въпрос заместник министър-председателят Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет. По думите му законът предвижда не само "Булгаргаз" да възстанови надвзетите суми от своите клиенти, но и да се създаде правна възможност да могат да се правят компенсации към своите клиенти.


Вицепремиерът смята, че най-добрият вариант е да се редуцират надвзетите суми от бъдещи сметки. "Цена не се редуцира със закон, това си е решение на КЕВР", каза още Томислав Дончев.


На 11 март "Булгаргаз" внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране девет заявления за цени на природния газ. Едното е за над 40 процента по-ниска тарифа от 1 април. По време на откритото заседание на регулатора вчера се разбра, че на 31 март от обществения доставчик ще предоставят актуализирана цена на природния газ от април, с което цената може да спадне и повече от предвидените 40,49 процента. Останалите осем заявления са за цените за всеки от месеците от 5 август 2019 г. до края на март 2020 г., за да се отрази договореното със задна дата намаление на цената на руския природен газ. От КЕВР обаче отговориха, че не може да определят цени със задна дата. Поради тази причина се налага спешна промяна в Закона за енергетиката.

 

БТА

 

Още по тематаАвстрия с интерес към българските защитни облекла

Коментари ( 0 )