Проверяват за работа на черно по морето
Инспекциите по труда засилват контрола
Публикувана: 6 Aug 2020 | 15:21

Предвид активизирането на летния сезон Инспекцията по труда стартира традиционната си инспекционна кампания в морските курорти чрез подсилване на екипите с командировани служители от други области.

 

Засилен контрол в тях се осъществява от 01.06.2020 г., но дирекциите, на чиито територии има курортни комплекси, до момента извършваха проверките със собствени сили. Акцент в контрола, свързан със сезонната заетост, традиционно е спазване на разпоредбите по осъществяването на трудовите правоотношения – законосъобразното им възникване, заплащането на труда, спазване на разпоредбите за работното време и почивките.

 

За месеците юни-юли са извършени 275 бр. проверки в курортите, като 99 бр. от тях са в почивните дни. Работещите в проверените предприятия са 4556, съобщава БНТ.

 

Установените нарушения са общо 1247. По отношение на нарушенията, свързани с изпълнение на трудовите правоотношения, най-много са по работното време – 134 и по заплащането на труда – 128.

 

Случаите на работа без трудов договор са 21. По отношение на безопасността на труда най-често установяваното нарушение е свързано с липсата на задължителните инструктажи - 201 бр.

 

Контролните органи на Агенцията напомнят, че в условията на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, работещите имат още по-голяма нужда от социална сигурност, а работодателите – от качествен и лоялен персонал, осигуряването на който е пряко свързан с коректното отношение към наетите и спазване на правата им.

 

Следва да се има предвид също, че едно от задължителните условия бизнесът да се възползва от осигурената от държавата подкрепа, е да работи на светло и да е коректен към бюджета и своите работници и служители.

Коментари ( 0 )