IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
13:03 | 9 май 2018
Обновен: 22:43 | 24 март 2024

Денят на Европа и Денят на Победата обедини варненци (СНИМКИ)

Поклонение и военен ритуал, както и вдигане знамето на Европа съпътстваха празника

По материала работи: Борис Проданов
Денят на Европа и Денят на Победата обедини варненци (СНИМКИ)

Варненци отбелязоха два празника на 9 май – Денят на Европа и Денят на Победата. Под звуците на представителния духов оркестър на ВМС пред паметника-портал на Осми приморски полк. Венци и цветя положиха областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, евродепутатът Емил Радев, председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов, представители на Варненската и  Великопреславската митрополия, генералният консул на Руската федерация в нашия град Сергей Лукьянчук, районните кметове, представители на съюзите на ветераните от войните и на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Така с поклонение, полагане на венци и с военен ритуал признателна Варна отбеляза 73 г. от победата над хитлерофашизма.

„Не може да има Ден на Европа без Ден на победата – каза за Медийна група „Черно море“ градският лидер на социалистите Борислав Гуцанов. – За мен това е най-големият празник на нашето съвремие. Загинали са над 50 млн. души, независимо от коя страна. Над 30 млн. са се жертвали, за да има Европа, която ние познаваме и заради която живеем по нормален начин. Войната е най-страшното нещо! Не е клише! Дано никога не опознаем тази страна на живота. И ако някой си мисли, че тази дата ни разделя, е далеч от реалността. Трябва да сведем глава пред тези милиони хора, за да го има този ден.“

„Разбира се, че това е Денят на Европа, празнуван от 500 млн. европейски граждани. Разбира се, че това е и Денят на победата! В исторически план и двата дни са изключително важни, както и двете събития. Втората световна война отнема живота на милиони европейци. Създава се Европейският съюз в далечната 1950 г., който даде сигурност, просперитет и благоденствие. 9 май е значим в историята на Европа и на целия свят“, коментира и евродепутатът Емил Радев.

 

В експресна анкета на Медийна група „Черно море“ варненци признаха, че по-близък им е Денят на победата, но признават и Деня на Европа. 


„Нека се радваме не на войни, а на постижения в обществено-политическия живот. С помощта на младото поколение ще наваксваме. България трябва да бъде сред водещите страни на Балканите и на Европа. Били сме и ще бъдем. Затова младите поколения е добре да поемат щафетата“, синтезира настроенията на варненци Иван Иванов.

 

Припомнени бяха стотиците загинали варненци по време на Втората световна война в битки в Сърбия, Унгария, Австрия. Слово, посветено на славната годишнина и героизма на българските войни, произнесе подполковникът от запаса Васил Василев – председател на Областния управителния съвет Варна на Съюза на ветераните от войните в България.

Общите загуби от Втората Световна война са над 55 млн. загинали, 95 млн. ранени, 35 млн. инвалиди. Десетки хиляди разрушени градове и села, деформирана икономика, нарушена социална структура. 80% от населението на земята се включва в тази война, водена на територията на 40 държави.

Трябва да помним, признаха и политици, и обикновени варненци. След войната стремежът към по-добро човешко съществуване донесе благоденствие, което кулминира в създаването на Европейския съюз. А победата над фашизма и хитлеризма, родена също в обединени усилия и дълбоко изстрадана, донесе просперитет и мир.

След церемонията и шествието до общината, водено от кмета Иван Портних, знамето на Европа бе вдигнато тържествено заедно с националния флаг и този на Варна. Преди 66 г. на тази дата е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. А през първата половина на тази година страната ни за първи път е председател и на Съвета на Европа!

 

 

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна