IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
07:00 | 23 май 2019
Обновен: 03:41 | 28 март 2024

23 май е Световният ден за защита на морските костенурки

Те са едва 7 вида, всеки един от тях е застрашен и уязвим

По материала работи: Пламен Янков
23 май е Световният ден за защита на морските костенурки

Днес е Световният ден на костенурките. Те са едва 7 вида, всеки един от тях е застрашен и уязвим. Ако предположението, че от 1000 излюпени костенурчета до зряла възраст ще достигне само едно е вярна, то тогава трябва да се вземат много спешни мерки за опазването на тези прекрасни гиганти. Именно затова призовават природозащитниците в Световния ден за защита на костенурките – за опазването на животинското разнообразие на планетата.


Костенурките са едни от най-старите животни на планетата, съществуват отпреди 200 милиона години. Те са най-примитивните сред всички съществуващи влечуги. Разпространени са навсякъде с изключение на Антарктика. Размерите им варират от 11,5 cm до 180 cm, съответно с тегло от няколко десетки грама до 590 кг.


Костенурките, с изключение на кожестата костенурка, притежават непостоянна телесна температура, зависеща от околната среда. Те получават допълнително енергия отвън – например от слънчевите лъчи или от топли водни течения. При захлаждане изпадат в хибернация – т.е. минимализиране на всички жизнени процеси, при което не приемат храна и ограничават движението си. При следващо затопляне отново възобновяват своята активност. Всички представители дишат чрез бял дроб, сравнително добре развит. Въпреки че морските и сладководните костенурки живеят във водата и са в състояние да задържат въздух значително време, те трябва да излизат на повърхността, за да си поемат въздух. Морските костенурки живеят средно около 100 години. Те са много издръжливи плувци, но на земята се движат тромаво и с голямо усилие. Една женска морска костенурка може да бъде оплодена от няколко мъжки. За да се избегнат топлината и опасностите от деня, морските костенурки снасят яйцата си предимно през нощта, като предварително изкопават дупка на сушата на дълбочина ок. 70 см. Развитието на яйцето трае от 45 до 90 дни. Морските костенурки снасят обикновено между 100 и 200 яйца. Когато малките са вече напълно оформени, те пробиват черупката с т.нар. зародишев зъб, разположен отпред на горната челюст. Излизат от гнездото в пясъка и започват самостоятелен живот. Най-впечатляващото и необяснимо поведение на морските костенурки е, че се връщат винаги на родния си плаж, след като са обиколили надлъж и нашир цели океани.


Когато се превърнат във възрастни екземпляри, морските костенурки имат само двама врагове – акулата и хората.


Въпреки, че в Шри Ланка, например, се срещат костенурки, които не се страхуват от хората и излизат на плажа, за да получат от тях любимото си лакомство – водораслите, хората са тези, които застрашават костенурките най-вече заради опасните отпадъци, които изхвърлят в океаните. Пластмасите и найлоните са най-коварните убийци на костенурките!

Коментари

Новини Варна