IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
13:37 | 28 август 2019
Обновен: 17:21 | 21 март 2024

Варненецът приключи в древна Троя с експедицията АБОРА IV

Теодор Роков съобщи решението си във Фейсбук

По материала работи: Борис Проданов
Варненецът приключи в древна Троя с експедицията АБОРА IV

Корабът на международната експедиция с тръстиков кораб АБОРА ІV пристигна в древна Троя. На този бряг се оказа, че представителят на България в екипажа –  Теодор Роков от Варненския археологически музей, приключва с плаването.

 

„И така моето участие в експедиция АБОРА ІV приключи пред стените на древната Троя – Илион. Човек трябва да знае кога да спре, за да запази само добрите спомени. Егейските острови-следващия път. И задължително само с български екипаж!“, написа във Фейсбук Теодор Роков.

На официалната страница на експедицията се съобщава, че  с акостирането в Чанаккале се е провела голяма пресконференция, а след това екскурзия до Троя.

 

„Много важни гости дойдоха на пристанището, за да ни посрещнат, както и губернаторът на Чанаккале и световно известния специалист по Троя – проф. Рустем Аслан“, информират от екипажа.

Историкът е споделил мнението в интервюта за местни медии огромното значение на АБОРА ІV за проучване на търговските отношения между Егейско море и Черно море. Той е подчертал важността на древните традиции за модерната археология. Според него Херодот е търгувал на дълги разстояния с желязо, калай и кехлибар. По същия начин, древните египтяни вече са използвали желязо за изграждането на пирамидите от тези далечни райони.

 

Още по темата: Тръстиковият кораб за експедицията АБОРА ІV отплава днес от Варна (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна