Кръводарителите у нас малко, едва 20 на 1 000 души
Причината - демографска криза и застаряването на българското население
Публикувана: 18 Sep 2019 | 9:29

Eдва 20 на 1000 души у нас даряват кръв, което е твърде недостатъчно, заяви председателят на БЧК Христо Григоров. Съгласно Световната здравна организация е необходимо броят им да е около 50. В Европа той е близо 35.

 

Като причини за ниската активност у нас председателят на БЧК посочи демографска криза и застаряването на българското население.

 

„Всяка година на пролет и есен, заедно със студентите, провеждаме доброволно кръводаряване под името „Капка по капка – живот“. Има и един фактор, който не може да бъде пренебрегнат. Отношението на корпоративния бизнес в последните години е засилено. Те са разбрали, че това е тяхна социална отговорност“, каза той пред Фокус.

 

По думите му 80% от кръвта в Европа се събира на терен, чрез изнесени пунктове, пише Dnes.bg.

 

Днес депутатите в Народното събрание се включиха в инициатива за безвъзмездно даряване на кръв, за да насърчат подобни начинания.

 

Григоров обясни, че отзивчивостта на народните представители е голяма и че повече от 1/3 от депутатите даряват кръв. Според него доброволното кръводаряването е част от възпитанието, което младите хора трябва да придобият.

 

 

Коментари ( 0 )