IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
12:31 | 19 март 2020
Обновен: 15:23 | 26 април 2024

Светлана Коева: Във Варна оказваме помощ на възрастни или трудноподвижни хора

Служители на дирекция "Превенции" приемат сигнали по телефона, на адреса доброволците се идентифицират с ПИН код

По материала работи: Борис Проданов
Светлана Коева, директор на дирекция "Превенции" в община Варна.

На телефони 052/ 985-099 и 0889/911 791 община Варна приема сигнали от възрастни или трудноподвижни хора, които се нуждаят от помощ.


Потърсихме за повече информация Светлана Коева, директор на дирекция "Превенции" в общината, която посочи, че на двата номера отговарят ескперти - психолози или социални работници.


"Освен с приемане на поръчки за пазаруване оказваме психологическа и социална подкрепа - коментира г-жа Коева. - Към нашите служители има много въпроси особено от самотни възрастни хора, които са свързани с различни проблеми и ние им помагаме. Обаждат се за ТЕЛК, за контакт с различни институции. Някои се нуждаят просто от разговор, изслушване. Трябва да кажа, че сме много добре подготвени и оказваме необходимото съдействие. Търсят ни и да благодарят, често през сълзи, което е трогателно."


По домовете със служебна кола на община Варна покупките (храни и лекарства) се разнасят от доброволците на "Гражданска защита", които са проверени във всякакви критични ситуации. Идентифицират се по специален начин (с ПИН код от 6 цифри и имена), за да няма самозванци, които да предизвикат неприятни ситуации. Екипирани са срещу коронавирусната инфекция - маски, очила, ръкавици и шапки. За днешния ден - четвъртък, трябва да посетят 15-ина адреса.


Активен е и телефон за записване на доброволци, които да помагат за доставка на храната и лекарствата - 052/820 748. 


"Искам да похваля доброволците, които се справят прекрасно с много голям опит са. Новите кандидати, които ни потърсят, трябва да отговорят на въпроси за доброволческия си опит, за сферата, в която да помагат и съответно района. Нуждаем се от хора за всякакви кризи. Сега обаче използваме само доброволците на "Гражданска защита". Не искаме да предизвикваме стрес във възрастните хора, действаме с осигуряване на максимална сигурност на нуждаещите се граждани", обясни Светлана Коева.


Тя отново благодари на своите служители и доброволците, които в не една ситуация са показвали висок професионализъм и морал.

 

Борис Проданов

 

Прочетете още: Пускат още един телефон за записване на доброволци във Варна

 

Коментари

Новини Варна