IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
15:45 | 3 юли 2020
Обновен: 02:28 | 25 април 2024

Томислав Дончев: Държавата ще помогне Варна да се развива дръзко

Плануват изграждането на нов високотехнологичен център и инфекциозна клиника

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Черно море АРХИВ

Варна дава 10 % БВП на страната, но на база на потенциала, който има може да дава много повече. Това мнение изрази във Варна вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от Радио "Варна".

 

Опитваме се да планираме, организираме  и финансираме всичко, което трябва да се случи във Варна през следващите години. Има амбиции на ръководствата на всики академични институции в града и на общината, Варна да се развива дръзко. Държавата ще осигури цялата възможна помощ това да се случи, увери Дончев. 

 

Успяхме заедно с представителите на академичната общност да дадем заявка за бъдещето развитие на града ни. Варна има уникални дадености, основният й капитал са младите обарзовани хора от шесте университета. На тази база и с развитието на инфраструктурата, с поетапното изграждане на магистрала "Хемус  пътищата на Варан са ясни. Една икономика с повече знания и добавена стойност и с на възможностите, които новата икономичекса зона ще даде, искаме да привлчечем повече високотехнологични производства, каза кметът на Варна Иван Портних.

 

"Във Варна ще се изгражда нов сграден фонд - високотехнологичен център, водят се разговори за придобиване на уникално научно-лабораторно оборудване.", заяви още вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Градът има потенциал за подобно съоръжение - и научен и икономически. Това обаче са най-скъпите, най-сложните и най-рискови инвестиции. Инвестииците в научна инфраструктура са коварни, изгражда се всичко което е предвидено и няма адекватен сценарий как то ще се ползва в бъдеще и какви приходи ще носи. Трябва да бъдем умни, всичко да бъде планирано и бързо, и внимателно. Пари ще има, искам да бъдат инвестирани по най-правилния начин, заяви още Дончев, цитиран от "Морето.net".

 

"Един от проектите, които е предложен по време на срещата е изграждането на нова Инфекциозна клиника.", съобщи пред медиите проф. д-р Валентин Игнатов, ректор на Медицински университет - Варна. "Можем да отговорим с човешки ресурс, с научен потенциал, но трябва да бъдем подпомогнати с проекто финансиране. Друг проект, който трябва да се случи е проект за нова онкохематология, тя е свързана с костно мозъчните трансплантации. Така бедните българи няма да спонсорираме богато здравеопазване на чужди страни, а парите ще останат тук. Казах на премиера, че само за първата година от създаването на център за костномозъчната трансплантация спестихме на Национална здравноосигурителна каса 15 млн.лв.", каза още Игнатов.

Коментари

Новини Варна