Три са вариантите за начало на учебната година
Най-лошият е първият срок да стартира изцяло онлайн
Публикувана: 9 Jul 2020 | 9:40

След увеличения брой заразени у нас има три сценария за начало на новата учебна година. Един от тях е тя да започне частично присъствено, а учениците да се редуват на смени според випуска си. Това научи NOVA от образователното министерство.

 

Решението ще бъде взето малко преди 15-ти септември в зависимост от епидемичната обстановка у нас и броя на заразените. Най-добрият вариант, разбира се, е учебната година да започне нормално - с всички ученици и учители.

 

А най-лошият вариант е първият срок да стартира така, както приключи миналата учебна година - изцяло онлайн. От МОН обаче работят и по компромисен вариант - при него часовете ще се редуват - част от тях ще са дистанционно, а други - присъствено.

 

Най-притеснени, че учебната година ще започне онлайн, са родителите на тези деца, които никога досега не са били ученици - бъдещите първокласници.

 

„Това са деца, които нямат изградени навици за учене. Формата на обучение е по-лежерна дори в предучилищната и се опасявам, че ще се налага да стоя до детето си поне първоначално, а може би и по-нататък, за да не се разсейва и да гледа други неща на компютъра”, казва Деница - родител на бъдещ първокласник.

 

Новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование дават възможност учебната година да започне изцяло дистанционно.

 

„Безспорно няма да е точно този сценарий - изцяло затваряне на всички училища. Най-малко следим и опита на детските градини - вие виждате, че се затваря за няколко дни за пълна дезинфекция и след това продължава”, заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

 

От министерството обмислят и изцяло нов метод - на смесено обучение - част от учебният материал да се взима вкъщи, а другият - в училище.

 

"Стандарт"

Коментари ( 0 )