Борисов на станцията на Златните: Пречистваме абсолютно всичко
Това сме направили... магистрала „Хемус“ върви, археология се разкрива, а навсякъде по газопроводите се работи, заяви премиерът
Публикувана: 29 Jul 2020 | 16:31
Снимка: Община Варна

Както вече Агенция "Черно море" премиерът Бойко Борисов дойде на "изненадваща"инспекция в пречиствателната станция в курорта „Златни пясъци“ край Варна.


„Тази огромна пречиствателна станция е последната, с която пречистваме абсолютно всичко. Сега по цялото ни Черноморие има над 50 пречиствателни станции, което е добре за туризма, за бизнеса, за хората“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при инспекция на обновената пречиствателна станция за отпадни води на „Златни пясъци“, съобщиха от пресцентъра на министерския съвет. Заедно с него бяха кметът на Варна Иван Портних и управителят на ВиК Варна Валентин Вълканов, предаде пресслужбата на общината в града.

 

Проектът за реконструкция и модернизация на инфраструктурата за пречистване на отпадъчните води в агломерация курортен комплекс „Златни пясъци“ се изпълнява по оперативна програма „Околна среда“. Общата стойност на проекта е  37 150 155,07 лв. с ДДС. От тях по линия на Кохезионния фонд са 24 360 056,55 лв., от държавния бюджет са 4 298 833,51 лв. и съфинансиране от Община Варна -  8 491 265,01  лв.

 

Премиерът Борисов отбеляза значимостта на пречиствателната станция за региона и постави акцент върху модерното й оборудване. Предвидена е за натоварване от 72 122 жители и гости през летните месеци и 18 000 – през зимния период. 

 

Изграждането на пречиствателната станция започва през февруари 2017 г. Първият етап, предвиждащ усилване на съществуваща пилотна конструкция №1, е завършен, издадено е разрешение за ползване от 13.02.2019 г.

 

Вторият етап се изпълнява в момента. Строително-монтажните работи за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в „Златни пясъци“ са завършени. В момента се правят изпитания при експлоатационни условия и обучение на персонала. По одобрена програма се извършват анализи на пречистената вода. Обектът трябва да е окончателно готов през октомври.

 

„Това сме направили. Магистрала „Хемус“ върви, даже огромни отсечки вече са на асфалт, археология се разкрива, а навсякъде по газопроводите се работи на пълни обороти“, обобщи министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

 

Черно море

Коментари ( 0 )