IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
08:10 | 15 септември 2020
Обновен: 15:00 | 23 април 2024

Новата учебна година: 700 хил. ученици, 300 от тях – дистанционно! Защо?

Министър Вълчев: Режимът у нас е най-либералният

По материала работи: Слав Велев
Новата учебна година: 700 хил. ученици, 300 от тях – дистанционно! Защо?

2400 училища със 700 хиляди ученици в цялата страна, сред които около 59 хил. първокласници, са готови за първия звънец, който ще бие по различен график за учениците в страната заради мерките срещу разпространението на заразата от коронавирус.

 

Около 300 деца по желание на техните родители ще започнат учебната година дистанционно. Това съобщи вчера в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев, който заедно със земеделския министър Десислава Танева присъства на откриването на новата учебна година в Тракийския университет.


У дома остават деца, които успешно са учили дистанционно през пролетта и са получили разрешение от регионалните инспекторати. Отделно право на това имат и учениците с хронични заболявания и съответния медицински документ.
 

Грипните ваканции вече няма да са изгубено време, а ще се използват за обучение в електронна среда, напомни Вълчев.
 

Докато той беше в Стара Загора, група родители се събраха под прозорците на МОН да протестират срещу задължителните маски в коридорите и фоайетата в училище. Това може да доведе до дихателни и алергични проблеми, настояха те. Носенето им щяло да предизвика стрес върху психиката на децата, а и най-важното - да скрие усмивките. Освен това маските в продажба нямали евростандарт и не били клинично изследвани. Може би ги дразни смехът на детето, затова искат да са с парцали, изяви се Милко Божанков от организацията “Български род, обединен за децата” (БРОД). Протестъри от демонстрациите срещу правителството се присъединиха към недоволните родители в Пловдив. 20-ина души се събраха вчера пред просветния инспекторат там. Училището е за учене, а не за всяване на психоза, обясни мотивите си Денка Арабаджийска, чиято дъщеря е 9-класничка. Децата щели да се тревожат, че са загубили маските или са ги забравили вкъщи.

 

Ромският лидер от Монтана Веселин Лаков пък предупреди: “Променете тези указания или ще държим децата си у дома.” Днес той пращал своето на училище, но иска писмена гаранция, че ще му го върнат здраво, и забранява на персонала да го изолира, ако има треска, пише "24 часа".
 

Българският режим е сред най-либералните. Учениците няма да носят маски в класните стаи и навън, а само в общите помещения, т.е. около половин час на ден, отговори на протестите министър Вълчев. Той повече се притеснявал за тези, които всеки ден пътуват до и от училище, но и там нещата не били толкова страшни, колкото някои се опитвали да ги представят. 

Коментари

Новини Варна