IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
14:30 | 2 януари 2019
Обновен: 10:23 | 28 март 2024

Хранителен детокс след празничното преяждане

Как да си възвърнем нормалния ритъм на хранене без излишни калории

По материала работи: Пламен Янков
Хранителен детокс след празничното преяждане

Дори да сте сред най-строгите последователи на здравословното, балансирано хранене в малки и полезни количества за организма, празничните трапези около коледните и новогодишните празници трудно ще ви оставят да ги подминете. Обилното похапване на тежки храни около тези светли празници е почти неизбежно. Въздържанието също не е опция, тъй като все пак празничните трапези имат една много важна функция – да сплотяват и създават семеен уют.


За щастие има начин да освободите организма си от натрупаните излишни хранителни вещества, мазнини и шлаки. Опитайте някои полезни съвети за следпразничен детокс.


Пийте топла вода с лимон


Започнете деня си с чаша топла вода с лимон. Можете дори да си направите голяма доза, да я съхранявате в термос и да си пийвате по малко през целия ден. Тази комбинация ускорява метаболизма, намалява апетита и алкализира тялото. Всичко това прави освобождаването от токсините много по-бърз процес.


Пийте топъл зелен чай преди и след хранене


Зеленият чай има също толкова мощни свойства по отношение на ускоряването на метаболизма. Той се препоръчва при лошо храносмилане, подуване, метеоризъм, газове, киселини, раздразнени черва, запек.


Наблегнете на растителната храна в основните си порции


Не се изкушавайте да посягате към месото и месните продукти. Достатъчно сте си похапнали от тях по празниците. Сега е време да се освободите от прекалено многото трудни за храносмилане месни протеини и мазнини. Дайте възможност на организма си да се прочисти от тях като за целта наблегнете на растителните, пълнозърнестите и зърнените храни. От тях ще си набавите необходимите протеини.


Периодично гладуване


Периодичното гладуване е лесен начин да ускорите метаболизма си, като го лишавате от храна за кратък период от време. В този период тялото ускорява изгарянето на мазнини, за да задоволи нуждите си от енергия.


Разтриване на корема с етерични масла


Етеричните масла помагат и тук. Нанесени външно, те ускоряват метаболизма и детоксикирането на организма, като освобождават тялото от натрупаните токсини. Подходящи масла за целта са масло от лимонена трева, здравец, тамян.


Йога


Ако досега не сте опитвали тази релаксираща и полезна практика, сега е време да започнете. Йога има допълнително свойство да забързва метаболизма и да ускорява детоксикацията. Една 8-минутна йога сесия помага за потискане на възпалителните процеси в храносмилателния тракт. Това е още една полезна причина да започнете да я практикувате.


Хранете се смислено


Много внимателно подбирайте вида и количеството на калориите, които приемате след празниците. Ако ги съобразявате правилно, ще ви е много по-лесно да ускорите процеса на детокс вместо да затлачвате организма си още повече.


Az-jenata 


Лошите навици, които ни пречат да отслабнем

Коментари

Новини Варна