IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
15:37 | 11 януари 2019
Обновен: 05:30 | 16 април 2024

Направиха нови разкрития за статуите на Великденския остров

Огромните монументи моаи, които на височина достигат до 12 метра и тежат 75 тона, от поколения смайват посетителите

По материала работи: Пламен Янков
Направиха нови разкрития за статуите на Великденския остров

Древните жители на Великденския остров са издигнали прочутите масивни и загадъчни статуи на места с достъп до сладководници източници и други ресурси, предаде ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "PLOS One".


Огромните монументи моаи, които на височина достигат до 12 метра и тежат 75 тона, от поколения смайват посетителите на острова, известен още като Рапа Нуи, отбелязва БТА, цитирана от Дарик.

 

Произходът им все още е неизвестен, а изследователите отдавна се питат защо за издигането им са избрани определени места на острова.Настоящото проучване показва, че местонахождението им отбелязва местата, където жителите на Рапа Нуи са могли да пият прясна вода, за утолят жаждата си.


На острова се издигат над 800 статуи на моаи и 300 аху - поддържащи ги монументалните платформи. Смята се, че паметниците са дело на отделни общности, като първите са издигнати през 13 век.


"Когато започнахме детайлно проучване на хидрологията, установихме, че достъпът до сладка вода и местоположението на статуите са тясно свързани помежду си", казва антропологът и ръководител на изследването Карл Липо от университета Бингамтън, САЩ.


Специалистът допълва, че на местата без аху или моаи не са открити сладководни източници, докато такива са намерени в близост до монументите дори във вътрешността на Великденския остров.

 

Коментари

Новини Варна