Техники за прогонване на следобедната умора без кафе
Как да се ободрите и едновременно да намалите кофеина
Публикувана: 14 Nov 2019 | 17:03

Работният ден изморява и следобед обикновено имаме нужда от голяма чаша кафе, за да не заспим. Това важи особено за хората, които работят на бюро.

 

Прекаляването с кофеина обаче е вредно и може да донесе многобройни проблеми с нервната, сърдечносъдовата и други системи в организма.

 

Как да преодолеете следобедната сънливост без помощта на кофеина представят от az-jenata.bg:

 

Излезте на слънце

Излезте пред офиса и подишайте чист въздух с лице към слънцето. Поемете живителните му лъчи с цялото си тяло и дишайте бавно. Тази енергизираща практика помага да ревитализирате почти заспалото си тяло без помощта на кафе благодарение на слънчевите лъчи, които стимулират отделянето на ендорфини.

 

Разходете се

Най-доброто срещу умората и съня е разходката. И без това е необходимо да ставате от време на време, за да раздвижвате тялото и кръвообращението си. Това ще ви помогне да се разсъните и без кафе.

 

Масаж на главата и лицето

Масажът на скалпа, челото и слепоочията действа много тонизиращо. Това помага за стимулиране на кръвообращението и захранването на мозъка с кислород, което изгонва сънливостта и ви прави пак бодри и енергични за работа.

 

Опитайте с „огненото дишане“

Тази техника на медитация, заимствана от йогата помага много за ободряване и прогонване на сънливото състояние, което ви обзема следобед. Седнете на стола, облегнете добре гърба на облегалката, отпуснете ръце и започнете да дишате дълбоко, така че дори да чувате шумно вдишването си. Вдишвайте през носа и издишвайте през устата като постепенно засилвате честотата на дишането. Включете и диафрагмата си в дишането, дишайте дълбоко от корема си и изпълнете белите дробове с колкото можете повече кислород.

 

Изпънете гръбнака

Седенето на бюро твърде дълго причинява гръбначни изкривявания, прегърбване, дискомфорт, болки, дори дискова херния. Раздвижването на гръбнака е важно не само с цел избягване на тези състояния, но и с цел преодоляване на следобедната умора. Изправете се хубаво на стола си. Хванете лявото си коляно с дясната ръка и извийте много внимателно гръбнака си като упражните лек натиск. След това направете същото нещо на обратно. Наклонете глава наляво. Поставете лявата си ръка отгоре върху нея и упражнете лек натиск. Постойте така 2-3 секунди, след това повторете упражнението с дясната ръка и наклонена глава надясно. Тези леки упражнения помагат за раздвижване на гръбнака и прогонване на умората.

Коментари ( 0 )