IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
13:05 | 23 март 2020
Обновен: 22:33 | 23 април 2024

Ученици от Варна пак смаяха НАСА с проекти на космически градове

„Космическа академия АD ASTRA“ зае третото място в конкурса

По материала работи: Борис Проданов
Ученици от Варна пак смаяха НАСА с проекти на космически градове

Отново екип от български ученици се класира на призово място в Международния конкурс на НАСА и Американското космическо общество за проектиране на космически колонии. Тази година в Конкурса са участвали 14 359 ученици с 2 646 проекта от над 30 страни. Варненските ученици от ИТ Гимназия „Екзюпери“ Бора Доган и София Василенко се класират на трето място с проекта „Космическа академия АD ASTRA“. Техни ръководители са доц.д-р Веселка Радева, Ръководител на Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Морското училище и Катя Марева, учител по физика и астрономия в ИТ Гимназия „Екзюпери“ (Варна), съобщават от Планетариума.

 

Проектът е разработка на космическо училище за астронавти и космически инженери и учени. Представени са оригинални инженерно-технически идеи за учебни зали, пространства и тренажори за астронавти. Учениците са представили и своите идеи за нов модел на ефективно обучение, което се базира на новите методи, по които се обучават учениците в своето училище. Интерес представлява и двустепенната им форма на обучение, включваща наземен подготвителен и подборен модул и космическа база – училище и академия.

 

Традиционно учениците, отличени на призови места участват в Международната конференция за космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество. Но поради световния проблем с корона вируса международната конференция ще се проведе в края на годината или в началото на следващата година.

 

Прочетете още: "Щрихи от утрото" (23.03.2020) - Колко доброволни отряда работят във Варна?

Коментари

Новини Варна