IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
18:42 | 8 април 2020
Обновен: 02:24 | 11 април 2024

Натуралната грижа за кожата изисква знания

Ето какво е необходимо

По материала работи: Пламен Янков
Натуралната грижа за кожата изисква знания

Натуралните масла са богатство, но за да се използат правилно трябват знания. Не е без значение дали ще подпомогнем сухата и уморена кожа с масло от авокадо или от шипки. Защото както конвенционалната козметика, така и натуралната действа на кожата по различен начин – веднъж деликатно, друг път и там където има нужда – ударно, със сила. Затова е добре да се знаят основните принципи на действие на най-популярните масла, които можем да открием в аптеката.
 

Масло от „слонско дърво“
 

Произведено е от плодовете на дървото марула или така нареченото „слонско дърво“, което е родом от Южна Африка. Маслото е богато на мастни киселини, за които дерматолозите казват, че успокояват сухата кожа и я хидратират.


Хубавото е, че попива лесно, не оставя мазни следи и е подходящо дори за директно нанасяне и самостоятелна употреба. Основните му свойства са да омекотява, овлажнява, подхранва и ревитализира кожата.
 

Масло от чаено дърво


От години маслото от чаено дърво влиза в арсенала на козметичната индустрия за борба с упоритото акне. Доказано маслото „гони“ бактериите и помага да овладяването на възпалението. То е силен антисептик - 8 пъти по-силно от карболовата киселина и 12 пъти от фенола. Освен бактерицидни има още противогъбични, противовирусни и имуностимулиращи свойства. Ето защо е подходящо за терапия на рани, ухапвания, загноявания и изгаряния.
 

Арганово масло


Наричат го „течно злато“ и има защо. Аргановото масло е богато на антиоксиданти - полифеноли, които активно се борят с последиците от стареенето. Дерматолозите казват, че неговите омега-3 мастни киселини засилват растежа на колаген и освежават кожата.
 

Голямото предимство на аргановото масло е, че то е подходящо за всякакъв тип кожа - суха, мазна или нормален тип. Подходящо е и за маска за коса, като й придава блясък и обез, без да я омазнява.
 

Лайка и мента


Думата тук е успокоение. И маслото от лайка и от мента действат успокояващо на кожата. Специалистите подчертават противовъзпалителните и антисептични свойства на маслата, с които мога да бъдат овлядани кожните зачервявания, дразненето и вероятността от инфекция.
 

Кокосово масло


Сухата, напукана кожа е склонна към инфекции, кожни раздразнения и алергични реакции. Кокосовото масло предпазва, овлажнява и успокоява люспестите, груби участъци по кожата.
 

Шипково масло


Почти няма козметичен продукт от бялата серия, който да не съдържа така ценния за кожата витамин А. Той спомага да се възстановят старите кожни клетки с нови. Витамин А способства за естественото възстановяване на колагена, който пък държи далеч неприятните белези на стриите.


Две са маслата, които са особено богати на витамин А: от шипка и морков. Някои дерматолози дори твърдят, че маслата могат да помогнат и в лечение на акне и в битката с бръчките.
 

Маслини и авокадо


Тънки или чупливи нокти? Нужно е преди лягане ноктите да се намажат старателно с изцяло натурален зехтин. Маслото е богато на мастни киселини и ще подхрани ноктите през цялата нощ. Ефективен е при за суха кожа. 


Маслото от авокадо има силно подхранващо действие, висока проникваща способност  и регенериращи свойства. Успокоява и омекотява груба и люспеща се кожа.

 

Puls.bg


Четете още: Очите като вход за коронавирусната инфекция

Коментари

Новини Варна