IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
11:00 | 8 април 2020
Обновен: 13:36 | 24 март 2024

Очите като вход за коронавирусната инфекция

Не трябва да докосваме лицето си за щяло и нещяло, отсече доц. д-р Александър Андреев

По материала работи: Пламен Янков
Очите като вход за коронавирусната инфекция

Над 1,4 млн. души по света са чули неприятната новина, че са заразени с коронавирус, а немалка част от тях развиват и усложнения. Паралелно с увеличаване на случаите на заразени, лекарите допълват списъка с това какви са присъщите симптоми на вируса.
 

Най-характерните от тях са кашлицата и температурата, а отскоро медицинският свят добави и възпалението на очите.


"Искам да внесем спокойствие, защото хората вече са засипани с информация за пандемията. Това, което се знае за коронавируса е, че той прониква през 3 врати в организма - носа, устата и очите. И той прониква по два начина - директно чрез аерозолната и капките, които се отделят при кихане, кашляне и говорене. Вторият е индиректният, когато ние сме докоснали предмети и след това сме пипали своето лице", обясни офталмологът и зам.-председател на Съюза на очните лекари в България доц. д-р Александър Андреев в предаването на Bulgaria ON AIR "България сутрин".
 

Той посочи, че заразяването чрез първия начин е почти невъзможен.
 

"Заразяването е валидно чрез втория начин. Зачервяването на очите е един от симптомите, но е по-малко от 1% от характерните за Ковид-19. Хремата също е придружена със зачервяване на очите", допълни доц. д-р Андреев.
 

Той коментира още, че това, което трябва да направим, за да се предпазим от инфекцията, е да не докосваме лицето си за щяло и нещяло.
 

"Бих препоръчал на хората, които носят контактни лещи, в този период, когато опасността от инфекцията е най-голяма, да ги заменят с очила, докато заразата премине. Ние постоянно сме пред екрана, а това наруша слъзния филм и води до сърбеж. Ако капваме профилактично изкуствена сълза или капки, това ще помогне за възстановяване на слъзния филм", каза още зам.-председателят на Съюза на очните лекари у нас.


Четете още: Коронавирусът мутира по-бавно от сезонния грип

 

Коментари

Новини Варна